Stolt Värmlänning!

För ett tag sedan hörde jag en Kristinehamnare säga ”Det är väl inge märkvärdigt med Kristinehamn och den där Picasso statyn är ju så himla uttjatad”. Det var även en kommunalpolitiker som vid ett annat tillfälle sa ”tänk om vi hade ett fjäll i Kristinehamn, då skulle vi få turister”.

Ja vad säger man? Varför inte bara lägga sig ner och dö? Eller??

Det är så lätt att bli hemmablind. Gräset är ju alltid grönare någon annanstans. Men det som är ”vardagsmat” för oss kan vara otroligt exotiskt för en kines, amerikan, fransos eller varför inte en skåning.

Vi har en fantastisk natur! Som dessutom är tillgänglig. Var någonstans har man det i övriga världen? Var någon annanstans kan man gå ut i skogen och plocka bär och svamp på en mark som ägs av någon annan? Var kan man ”bara va” – som min dotter säger – invid en porlande bäck eller på en mossbeklädd sten med utsikt över nejden.

Vänern. Bara namnet är värdeladdat för mig. Detta fantastiska innanhav är som en väl dold hemlighet. För ett par år sedan la vi till med båten på Alvön utanför Kristinehamn. Här finns två stora bryggor för tur- och fritidsbåtar, Vänerns kanske finaste badklippor och bekvämligheter i form av toaletter, eldstäder och utmärkta leder. Helt enkelt fantastiskt. Det var veckan efter midsommar och det var bara vi och en tysk segelbåt under hela kvällen, natten och dagen därpå. Snacka om lyx!

När vi pratade med tyskarna så hade de svårt att hitta ord för vad de kände. De hade seglat upp från Tyskland längs hela Västkusten upp till Norge och vänt tillbaka ner till Göteborg innan de tog Göta kanal upp till Vänern. Under hela seglatsen från Tyskland upp längs med västkusten hade det trängts i olika gästhamnar som 4:e och 5:e båt från kajkanten. Sen kom de till Vänern……..

Här kan vi ligga i en naturhamn helt själva och bara njuta av en underbar skärgård. Varför är det inte fler båtar här, frågade de? Ofattbart!

Har ni hört en Parisare som tycker att Eiffeltornet är uttjatat eller en New York bo som är trött på Frihetsgudinnan? Eller för den delen en dalmas från Mora som inte pratar om Vasaloppet så fort dom får tillfälle? Trodde väl inte det!

Se dig om! Var stolt! Vi har en fantastisk natur, kultur och spännande aktiviteter inte bara i Kristinehamn utan i hela Värmland. Berätta sedan det för vänner och bekanta – och även för obekanta. Sälj Värmland! Om alla Värmlänningar lockar ytterligare en person per år till Värmland – en person som bor på hotell en natt, äter på restauranger, tankar bilen och betalar inträde på ett museum, går på en konsert eller liknande – vad skulle inte det kunna innebära för turistnäringen? Nu kan inte jag besöksstatistiken och inte heller hur mycket en turist spenderar under ett dygn. Men jag föreställer mig att vi skulle öka pengainflödet avsevärt, vilket skulle gynna alla Värmlänningar.

Var stolt! Sälj Värmland!

Hans

Dela:

8 kommentarer

 1. Brandie matchtröja manchester united,barca kläder,fotbollskläder barn med namn,sverigetröja barn med tryck,nike
  magista cleatsmanchester united tredje tröja 17 långärmad {.
  Etsuk

 2. Thankfulness to my father who informed me regarding
  this web site, this weblog is truly remarkable.

 3. Hi there, every time i used to check website posts
  here early in the morning, since i love to gain knowledge of more and
  more.

 4. Hello there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Cheers

 5. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog
  world but I’m trying to get started and set up my own. Do you
  need any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

Kommentera

16 + femton =