Stolt och nyfiken!

Hur ofta har jag inte fått frågan…
– Var kommer du ifrån när du pratar så där?
– Vaddå sådär?

Och då har jag ändå fått frågan inom vårt län Värmland.
Jag förstår ju frågan om jag är i en annan region men här?
Låter jag så konstig?
– Nej, du låter som om du vore från Hagfors.
– HAGFORS! Jag bor ju i Munkfors.
Javisst, klart det låter lite av den dialekten än. Jag är ju född där.
När jag besöker Hagfors och mina släktingar säger:
– Du har allt blivit en riktig Munkforsing du.
– Vaddå, jag är ju född här, lite Hagforsing är jag allt.
Eller när någon helt enkelt påtalar att jag låter vare sig som
en Hagforsing eller Munkforsing!?!
– Ja, det är klart, jag har ju bott en tid i min ungdom i
Sunnemo också…

Så ja, min dialekt är nog en blandning av alla tre har jag konstaterat för mig själv. Och jag är stolt över alla tre dialekterna som jag onekligen blandat samman. Det är JAG, det är min egen dialekt kanske, vad vet jag? Numera bor jag precis mitt emellan Munkfors och Ransäter så det kan ju hända att jag vävt in ytterligare en. Trots att Ransäter ligger bara ett antal kilometer från själva Munkfors, pratar man faktiskt lite annorlunda där.

Jag är i alla fall stolt över min dialekt, lika stolt är jag över landskapet Värmland.
Alla intressanta platser, orter, historier och människor.

Jag har fått fördelen att arbeta med turism som en av mina delar i mitt dagliga arbete. Nyfikna besökare och turister som kommer till Värmland är det bästa som finns. Med basen i hjärtat av Värmland har man inte svårt att bjuda på hela det värmländska ”kakfatet” från norr till söder och öst till väst. Lokal lojal, då gäller hela länet.

Att sälja in varandras kommuner, vara varandras ambassadörer är så viktigt. Turister struntar fullkomligt i kommungränser och tillsammans har vi så oerhört mycket fint och sevärt att erbjuda, att vi inte har råd att missuppfatta vad lokal lojal innebär. Oavsett om det handlar om turism, näringsliv eller kultur. Vi är 16 kommuner med olika förutsättningar, olika näringar, olika sevärdheter och just precis…olika dialekter.

Det är vi som är VÄRMLAND, det är vi som ska vara lokala och lojala tillsammans.
Jag tycker vi har kommit en bra bit på väg men är nyfiken på resan i framtiden.
En drömresa, för den tar aldrig slut. Det finns alltid något nytt att upptäcka med Värmland.
Jag gör det varje dag.

Lika mycket som jag älskar att besöka och uppleva andra platser och länder, lika mycket älskar jag
mitt Värmland. Vem kan låta bli?

/Birgitta

Dela:

5 kommentarer

  1. Pingback: kupondunyasi.com
  2. Pingback: chimney repair
  3. Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours these days.
    I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

Kommentera

3 × 4 =