Nio orsaker till att du alltid känner att du är en värmlänning i Stockholm

1. Första dagen står du till vänster i rulltrappan till tunnelbanan, ungefär som på CGC eller Mitt-i-City. 20 ryggtacklingar senare står du till höger. En vecka senare springer även du i rulltrappan och tänker ”Meh, va ärrä mä dessa?”

2. När du ska hälsa på hos någon, knackar du på och kliver in utan att ha bokat tid.

3. Du beställer en grillad special med räksallad, utan någon löjlig pappbricka som håller samman matmassorna och undrar varför alla tittar på dig när du metodiskt trycker in kôrv, brö, mos och räksallad i två tuggor.

korv

4. När du säger att du ska hem, menar du inte Kungsholmen, Täby eller Bagarmossen. Du menar Värmland.

5. Du är den ende som kliver omkring i strumplästen på den där drinkmottagningen på Östermalm

6. Du bor i en lägenhet när alla andra säger att de bor i en våning.

7. När du försöker öka stämningen med lite Sven-Ingvars-låtar på middagen är det som att försöka sjunga med en samling fågelholkar.

8. När de hör att du är från Värmland tvingas du prata om ”Hajk”. Skippa den med ”….inte vilka häster som helst – vi ska prate om flodhäster” och dra ”Idag ska vi prate om djur och inte vilka djur som helst – vi ska prate om Eurythmics”. Det är Alsterlinds favorit.

9. Ditt konstintresse vaknar till när du betraktar skulpturer som S:t Göran och Draken vid Stockholms stadshus, Jenny Lind på Operan eller Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta på Riddarhustorget. För du vet att det är Christian Eriksson från Taserud som fått te´t.

Här kommer en annan lista i repris.
För ett år sedan bad mig Expressen att skriva något finns om Värmland. Det gjorde jag så gärna. Finns som länk: http://www.expressen.se/allt-om-resor/varmland-ar-bast–11-skal-att-alska-varmland/

Ni kan även läsa en lätt uppdaterad version här.

11 skäl att älska Värmland.

1. Landskapet
Här finns ju hela Sverige i ett och samma landskap! I söder har vi Vänerns skärgården, i norr Branäs skidbackar som är brantare än Sälens. Däremellan mörka skogar, djupa sjöar och Klarälva! Och som ett litet smakprov av Skåne: Väseslätta förstås!

2. Dansbanden
De värmländska dansbandens betydelse för befolkningstillväxten kan inte överdrivas. Regerande mästarna, även om dansen ersatts av konserter, är förstås Sveriges första rockband, Sven-Ingvars med 59 års turnerande. Stones ligger typ sex år år efter.

3. Författarna och poeterna
Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér, Nils Ferlin, Göran Tunström. För att nämna några…Var får di allt ifrå?

4. ”Smala Sussie-kollektivet”
Ulf Malmros satte filmstandarden för svensk white trash med Smala Sussie, som följdes upp av en rad framgångsrika filmer och sedan ”Ack Värmland” i TV4 med ”lusask-tösa”* Mia Skäringer som leading trash lady.
*lusasken=alias för Kristinehamn

5. Hackkôrv
Kôrven har en särskild status i Värmland, självklart är Värmlandskôrven en viktig del av matkulturen. Men hackkörven är på stark frammarsch, framlobbad av Hackkorvens vänner.

6. Rally
Bor du i Värmland och har flera kompisar, då bildar du dansband. Har du bara en kompis, då kör du rally. Den eviga rallydrottningen är förstås Tina Thörner, Säffle.

7. Färjestad
Ett säkert vårtecken som dykt upp varje år de senaste två decennierna är att Färjestad går till slutspel. Nu har det kanske varit lite si och så med detta den senaste tiden. Men den värmländska kärleken till laget minskar inte. ”Lär dej feske, lär dej jage, lär dej älske Färjestalage!”

8. Konstnärerna
Arvikakonstnärerna Fjaestad och Christian Ericsson dominerade det tidiga 1900-talet, Lars Lerin, Karin Broos, Lena Cronqvist skriver in sig i den moderna konsthistorien. Var får di allt ifrå?

9. Fryksdalen
Paradiset, rent objektivt. Åtminstone enligt Astrid Lindgren, som en gång skrev till stinsen i Sunne och berättade att hon en vinterdag i januari 1971 åkte rälsbussen mot Karlstad, tittade ut över Fryken och plötsligt såg hur hon skulle beskriva landet bortom stjärnorna, Nangijala i ”Bröderna Lejonhjärta”.

10. Berömda män som kommer från Värmland
John Ericson från Långban står staty på Manhattan för hans uppfinningar och avgörande insatser i amerikanska inbördeskriget med båten Monitor. Värmskogssonen Lars Magnus Ericsson kopplade upp världen. Stjärnforsbördige Buzz Aldrin var andre man på månen.
Ingenting är omöjligt om man lever efter värmlandsdevisen: ”Dä ordner säj, annars kvetter dä”.

11. Dialekten
Det finns inte, som språkgurun Fredrik Lindström påpekat, bara en värmländsk dialekt, det finns massor. Alla sjunger de vackert, om än ganska svårbegripligt ibland, och allra vackrast sjunger Monica Zetterlunds värmländska.

Dela:

5 kommentarer

 1. Wow! Finally I got a weblog from where I know how to truly take useful information regarding my study and
  knowledge. Manchester United Trøje

 2. Hello, Neat post. There’s a problem together with
  your website in web explorer, might check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a large component of
  other folks will pass over your wonderful writing because of this
  problem. Malgia Liverpool

 3. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Short but very precise info… Many thanks for sharing this one.
  A must read article! Fußballtrikots Kinder Hamburger

Kommentera

sexton − tre =