Mumin Skutberget LokalLojal

Mumin på Skutberget. Hur tänkte man?

De senaste dagarna har stans stora snackis varit kommunens nylanserade planer på att göra en privat Muminpark av en stor del av Karlstadsbornas friluftsområde Skutberget. Folk, ja i princip alla jag möter, är fly förbannade. Rentav rosenrasande. Jag är en av dem.

Att år 2017, när miljöns globala larmklockor ljuder runt oss och allt fler larmrapporter når oss om ökade sjukskrivningar och utbrändhet bland unga, komma upp med idén att stänga av stora delar av ett kommunalt friluftsområde för att bygga ett finskt Muminland, känns närmast surrealistiskt. Hade det varit ett aprilskämt hade det varit fantastiskt roligt. Men det här gänget skämtar inte.

Mumin Skutberget LokalLojal

Mycket skulle kunna sägas om detta förslag. Om hur illa den demokratiska processen hanterats. Om hur illa planerna förhåller sig till det planprogram som 2011 togs fram som färdriktning för den fortsatta utvecklingen. Om hur vårdlöst och närmast bedrägligt man presenterat fakta om och paketerat projektet. Om hur erfarna politiker och en del andra på höga poster fullkomligt förlorat omdömet i sin iver att på sociala medier racka ner på dem som inte delar deras förtjusning över projektet. Sådant agerande bygger inte förtroende för politiken. Vilket är olyckligt i dessa tider.

För Karlstadborna är Skutberget det närmaste helig mark vi har här i Karlstad. Man rör inte Skutberget. Så är det bara. Detta förefaller helt ha gått de ansvariga bakom idén förbi. En Muminpark har Karlstadborna säkert inget emot. Även om det känns litet lätt paniskt att tro att vi i Karlstad måste kopiera en finsk temapark för att framstå som ett intressant besöksmål. Det är platsen som är synnerligen illa vald i det här fallet.

Mumin Skutberget LokalLojal

Läser man Exportrådets och Svensk Turisms senaste trendrapporter så är den just nu starkast växande trenden inom besöksnäringen sk Naturturism. Och man uppmanar myndigheterna att försöka bidra till en sådan utveckling genom att satsa på att tillgängliggöra naturen. Inte att som i fallet med den planerade Muminparken begränsa den.

Varför inte istället fortsätta jobba med Skutberget i den riktning planprogrammet som antogs av kommunfullmäktige pekade ut 2011? Leta efter aktörer med natur, motion och friluftsliv som kärnvärden. Efter koncept med en tydligt lokal karaktär. Med året-runt-öppet. Efter koncept som inte privatiserar och begränsar tillgång till natur, klippor och stränder. Skutberget har ju en enorm potential att utvecklas i den riktningen. Utan att det väcker ont blod.

Mumin Skutberget LokalLojal

Men. Det väsentliga i slutändan kommer att vara vad Karlstadborna tycker om saken. Och ska jag gå på min egen magkänsla så kommer varje politiker med politisk självbevarelsedrift att backa ur det här projektet. När jag här om dagen tog med en företrädare för ja-sidan på en promenad på Skutberget höll det faktiskt på att sluta med handgemäng. Inte mellan mig och honom tack och lov. Men mellan honom och ett medelålders par på hundpromenad, som var fly förbannade över planerna. Framhärdar politikerna i sina planer är jag uppriktigt orolig att det kan bli mer av den varan. Så arga är folk på gatan.

Mumin Skutberget LokalLojal

Vore jag politiker skulle jag sätta på mig de stora öronen och den lilla munnen. Lägga örat till marken. Och lyssna till vad Karlstadborna tycker. Själv är jag med och administrerar Facebookgruppen Värna Skutbergets Friluftsområde. Där är vi snart 6000 medlemmar som vill värna och utveckla idén om ett Skutberget öppet för alla även i framtiden. Det tror vi skulle vara det klokaste beslutet både för bofasta och besökare. Varmt välkommen i den gruppen du också om du känner som vi.

Mumin Skutberget LokalLojal

Stort tack för den här veckan på LokalLojal. Det har varit ett sant nöje.

Vi ses i vimlet! /Peter

PS. Fotografierna är tagna av Sebastian Grönkvist ute på Skutberget. DS

Dela:

27 kommentarer

 1. Bra Peter!

 2. Otroligt välskriven artikel, tack!

 3. Tack Peter! Du uttrycker med varje ord precis vad jag tänker och känner och säkert många fler med mig!

 4. Perfekt skrivet Peter!!

 5. Tack! Bra jobbat Peter.

 6. Exakt! Så här är det!

 7. Tack för ditt engagemang !
  Välskrivet, sansat och konstruktivt!
  Du tar dig tid att undersöka fakta. Du kommer med väl underbyggda argument. Du uttrycker exakt vad många känner.
  Måtte beslutsfattarna lyssna, ta till sig och sansa sig!

 8. Bra Peter, vi ska bevara Skutberget som ett friluftsområde för alla!

 9. Bra, balanserat och välskivet !
  Tack Peter !

  1. Inte speciellt VÄLSKRIVET av mig 😉

 10. Du är klok du Peter!

 11. Bra skrivet!

 12. Mycket Välskrivet så alla kan förstå vilken katastrof detta skulle bli,det finns ännu ingen jag träffat på som är positiv till detta Projekt,Det här är en så viktig sak för alla Karlstadsbor Så det bästa vore ju att Karlstadsborna själva får Rösta För Eller Emot,Det vore Demokratiskt,Dom här Kommunal politikerna verkar vara Maktfullkomliga ,Verkar som hela högen sitter i knät på varandra…Vem? Vad? har man egentligen Röstat på..Men nu har dom väl ändå bundit Ris till sin egen Rygg…FY SKÄMS PÅ ER Hela Högen….Tack För Ordet…

 13. Alltså. River de motionscentralen och stänger av halva den centrala delen av Skutberget så överväger jag att byta kommun. Då blir det 90 000 –1 invånare i kommunen. Heja Peter och se till att bli medlemmar så vi kan stoppa detta vansinne!

 14. Är bilderna tagna väldigt tidigt på morgonen? Ser inga människor på bilderna. Kanske skulle ett Muminland göra att fler hittar hit.

  1. Bilderna är medvetet tagna utan människor som vistades i området men merparten är tagna precis efter soluppgången. I normalfall innehåller inte mina fotografier människor så därför väntar jag tills den tänkta bilden är fri från rörelse.
   Mvh
   Fotografen.

 15. Bra skrivet. Fina foton från denna fina platsen som Skutberget är. Bra om vi får fler som stödjer oss. Vi måste få alla att förstå vilken unik plats detta är.💖 Ställ upp alla som gillar frisk luft, underbar natur, motion, bad mm. Eller bara sitta på klipporna o njuta av fågellivet o våg skvalp.

 16. Bra skrivet. Alla jag har träffat tycker samma sak i denna frågan. Kan inte begripa att politikerna (förutom V) inte greppar att de är framröstade för att representera folket, inte för att påtvinga folket sina galenskaper.

 17. Mycket bra skrivet Peter!!
  Kan inte du bli ordförande i kommunfullmäktige??

 18. Otroligt bra skrivet. Spontant känner jag att kommunledningen inte har rätt att sälja ett stycke Värmland som av hävd tillhör allmänningen.

 19. Pingback: DMPK Assays
 20. Pingback: judi bola online
 21. Pingback: Political Diyala
 22. Pingback: slot games
 23. Hur f-n kan man vara så insnöad att man anser att det enda friluftsområde som finns i Karlstad är en pytteliten del av Skutberget?!
  Platsen som är föreslagen för Muminland är idag bebyggd med en ful och nedgången betongklump. Det förvånar mig att så många tycker att det är värt att bevara.
  Muminland skulle vara ett mycket positivt tillskott i Karlstad som i särklass är Sveriges tråkigaste stad för barnfamiljer. ”Men vi har ju Mariebergsskogen” svarar många då. Mariebergsskogen är fin och rolig första gången, kanske även den andra och i vissa fall även den tredje. Men vad finns att göra sen?
  Ni som ser den lilla plätt av Skutberget som den enda friluftsupplevelsen, har ni provat att bara titta på er baksida av tomten? Hela Värmland är översållad av natur ända in på knuten!
  Släpp tunnelseendet och vidga vyerna så kanske ni upptäcker mer än en liten plätt av Skutberget.

 24. Everything is very open with a clear description of the challenges.

  It was truly informative. Your website is
  useful. Thanks for sharing!

 25. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this website.
  I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has encouraged me
  to get my own, personal blog now 😉

Kommentera

20 + 16 =