Mackdöden

Efter över 25 år i bensinbranschen så har man varit med om en hel del. Började min karriär på Statoil i Ekshärad. Kvällar och helger för att efter några år succesivt få mer och mer timmar. Här tror jag att ungdomar idag inte riktigt har den uthålligheten som krävs. Man blir sällan chef/ledare efter att ha provjobbat 1 vecka. Inte heller efter 1 månad eller något år. Det växer med tiden och med tiden kommer erfarenheten och kunskapen. Ungefär som en vänskap.
Det kanske inte är så kul att jobba helger och kvällar alltid, men vi har alla börjat vår arbetsresa i den ordningen. Tiden på Statoil varade i drygt 15 år, sen la man ner macken. Statoil var aggressiva och gjorde automatstationer på 11 platser runt om i Värmland.

Fanns flera orsaker som att dagligvaruhandeln började med allt längre öppettider. Minns tiden när dom stängde 14.00 på lördagar och stängt på söndagar. Man behöver inte vara med i mensa för att förstå att många intäkter gick till spillo där. Men konkurrens är oftast av godo så det gäller bara att hitta sin nisch.
Efter Statoil bytte jag lag till OKQ8 och OK Värmland. Jobbade 5 år i Munkfors för att sen ta över vår station i Torsby. Ett riktigt lyft blev det för nästan 4 år sedan när vi rev macken i Torsby för att bygga helt nytt. Ett otroligt spännande projekt som jag fick vara väldigt delaktig i från dag 1. Där måste jag tacka min chef Stefan Särnehed som insisterade att jag skulle vara med på alla byggmöten från början. Väldigt stimulerande och lärorikt att inifrån se hur något växer fram ur ritningar och sprängskisser.

Allt gick snabbt, vi rev och byggde nytt och allt stod klart på mindre än 8 månader. Ett helt nytt koncept med massor av ätbart, och en lounge att sitta och dricka sitt kaffe. Stora glasytor vid entrén som gör butiken ljus och att man lätt kan se in från pumparna. Nästan som en liten restaurang där vi tillverkar våra egna smörgåsar och bakar bake-off bröd hela dagen. Inspirationen och konceptet kommer från vårt grannland Danmark som ingår i OKQ8 Scandinavia.
Bytet till OK Värmland var enkelt. Vi var en mycket mindre grupp med bara Värmland så det var lätt att hitta in. Vi hör alltid när vi träffar andra kollegor på möten, när hela Sverige är med att ni verkar ha så bra gemenskap. Styrkan tror jag är att vi är ett grymt skönt gäng har kort väg till besluten när vår VD sitter i Karlstad.

Branschen är tuff men säg den som inte är det. Man har sällan ensamrätt på några varor eller tjänster. Det enda man kan konkurrera med är service och tillgänglighet, och där jobbar vi inom OK Värmland hårt för att lyckas.

Mackdöden har tagit hårt på många orter och där måste vi gå till oss själva och göra ett val. Vi pratar om att oberoende vilken mack som finns på orten så ska man alltid försöka stödja den bemannande stationen. Där man har människor anställda som bor och betalar skatt till kommunen. En automat stations intäkter kanske inte ens stannar inom Sverige.

Macken har alltid varit ett hjärta på små och stora orter och kommer så att förbli. Trots andra källor till drivmedel som väntar bakom hörnet. Försvinner macken så försvinner själen ur orten.

/Jögga

Dela:

1 kommentar

  1. Pingback: adme

Kommentera

15 − 1 =