Lokallojal och ekonomi

På jobbet, Värmlandskooperativen, finns beslut om inköpspolicy.
Lokala produkter och tjänster inköpta i lokala företag, helst organiserade i kooperativ form ska prioriteras.

Filosofin är den att varje enskild satsad krona helst ska snurra inom länet så länge som möjligt.
Privat är det likadant, köper jag en lokalproducerad köttbit på Konsum (som ägs av Värmlänningar) kommer min betalning hamna hos Konsumanställda, de som transporterat köttet, slaktat och bonden som fött upp djuret. Mitt val betyder arbetstillfällen – och tänker också alla de som tar del av min betalning – lokallojalt – så påverkas min, grannens och din ekonomi positivt.

Någon kan behålla jobbet, en annan kan starta eget, i grannbyn kan OK Värmland driva macken vidare, fast den i sig kanske inte är lönsam.

Kooperationen har en tudelad roll i detta sammanhang. Samtidigt som man konkurrerar med globala konkurrenter och måste vara affärsmässiga med konkurrensmässiga priser kräver medlemmarna (ägarna) också service i hela länet, också i glesbygd.

Tankar jag min bil på OK i Karlstad medverkar jag till mackens överlevnad i Munkfors. Väljer jag istället ”en några ören” billigare betalning hos konkurrentens automatstation försvinner min betalning utomlands, utan någon som helst regional nytta. Kooperationens förlängda medlemsnytta är en utmaning att pedagogiskt förklara man omgående borde ta sig an.

Tänk om vi i Värmland enades om en regional satsning där privatpersoner, offentlig sektor och näringsliv kunde sätta lokalojal överst på sin inköpspolicy. Tänk om sådan satsning fick genomslag likt den ”Håll Sverige rent” fick en gång i tiden.

Ett genomslag så att våra samlade betalningar snurrade runt i länet i betydligt högre grad (fler varv) än nu. Fler skulle då få anställning, fler skulle må bättre, fler skulle konsumera lokala produkter och tjänster. Samhällets kostnader för utanförskap, arbetsmarknadsåtgärder etc. skulle minska. Att man blir klimatsmartare får man på köpet.

En utopi? Ja om man sätter ribban allt för högt så.

Jag vill fortsatt ha möjlighet att besöka ett annat land, köpa ett importerat flugspö, köpa livsmedel som inte produceras här och äta en banan.

Men i de fall motsvarande produkter och tjänster kan erbjudas lokalt kan min betalning bidra till ett än bättre Värmland!

Lokallojal med globala inslag är ingen utopi.

Leif Tyrén

Dela:

Kommentera

1 × två =