Jag <3 Lysvik

Sommaren är en härlig tid i Lysvik! Hela byn lever upp av turister och glada semesterfirare som är nyfikna och vill utforska våra utflyktsmål. Och utflyktsmål finns det!

Man kan äta underbart god glass hos den härliga personalen på Mormors glasscafé eller varför inte ta sig en tur till Björkaholms Qvarn där eget mjöl mals – även Värmlands berömda skrädmjöl. Man kan köpa gott surdegsbröd från Björkaholms bagarstuga som ligger strax intill och äta skogspizza på Gulliann’s brygga. Sen avslutar man dagen med middag nere på restaurang Frykens Pärla med fantastiskt vacker utsikt över Fryken och Tossebergsklätten och eventuellt så passar det att besöka vår folkpark Canis för en mysig fest i sommarkvällen.

Detta bara för att nämna några stopp man bör göra om man har vägarna förbi Lysvik sommartid. Lysvik lever verkligen upp på sommaren.
Men, nu närmar sig hösten med stormsteg. Graderna sjunker och turisterna åker hem. Vi kryper gärna in i våra stugor, gatorna blir tomma och många sitter ensamma.

Det är nu vi verkligen sätts på prov! Det är nu som vi måste visa att Lysvik är en plats där man vill vara även när mörkret kommer och regnet faller.
Vi bor ju här resterande 9-10 månader om året också! Då måste vi tillsammans se till att det händer något för oss. Vi vill bli underhållna, vi vill kunna träffas och umgås och skratta tillsammans. Man ska inte behöva sitta instängd, man ska inte vara ensam bara för att man inte bor i en storstad.
Det är det här som jag brinner för!

Jag har alltid varit driven och engagerad. Och mitt första stora projekt drog jag igång tillsammans med min kusin Emelie Röjeskog år 2010 – Lysviksrevyn. Ett bidrag från oss till att man ska se Lysvik som en plats där man vill vara, tycka att ”där händer det alltid saker!”.
Det är fortfarande mitt största projekt då det tar upp enormt mycket tid och energi. Vi spelar bara under två helger varje år i november men arbetet som ligger bakom är enormt! Och jag är så tacksam över alla som ställer upp och hjälper till, som också vill bidra till bygdens fortgång.
Ett annat sätt som jag är med och bidrar till detta är genom Lysviks Byalag. Det finns många byalag, hembygdsföreningar och andra föreningar i Lysvik som kämpar och sliter med olika tillställningar, vilket de lyckas fantastiskt bra med!

Lysvik är ”stort” även om kärnan är liten. I centrum bor bara runt 330 personer men hela invånarantalet i Lysvik är ca: 1700. Detta i och med att vi har många kringliggande bygder som också är en del av oss. Alla betyder lika mycket och vi åker gärna på bilbingo i Mallbacken eller på Grönadalen-dagen i Ransbysätter. Alla är de en del av Lysvik!

I Lysviks Byalag håller vi dock till i centrum i Bygdens hus och arrangerar bl.a. frågequiz, pubkvällar och nyårsfest. Vi har också en årlig fest för barnen och en liten caféverksamhet som drivs av vår vaktmästare.

Men det är inte bara på fritiden jag är aktiv på det här sättet. På nyligen ombyggda Lilla Coop i Lysvik, där jag har jobbat sen jag tog studenten 2008, ligger vi i för att folk ska ha en trivsam och rolig butik att handla i. Vi har blivit mycket omskrivna i flera tidningar sen vi startade med våra filmer på Facebook där vi spexar och driver med oss själva. Att bjuda på sig själv på det sättet känns naturligt eftersom det är den jargongen vi har emellan oss i personalen.

Filmerna är väldigt basic, filmat med mobilkamera och enkelt redigerat i första möjliga redigeringsprogram, men de har tagit oss långt! Även om det inte endast är de som är orsaken till att affären går med vinst så är de en bidragande faktor och har satt oss på kartan.

Men det är inte bara filmer vi sysslar med på Lilla Coop. Utöver det dagliga arbetet så anordnar vi även höst- och vårmarknad och även grönsaksmarknader. På dessa får, alla som vill, komma och sälja sina alster vid varsitt marknadsstånd och vi själva har en utekassa där man kan handla massor av fina, färska varor och blommor till fantastiska priser!

Det är riktigt mysigt när hela byn går man ur huse och träffas och handlar och fikar tillsammans utanför affären. Sådana dagar mår jag bra.
Allt detta (och lite till) har lett till att ledningen tordes satsa på vår lilla butik! Och i juni i år byggde vi om från Coop Nära till Lilla Coop och blev därmed första Coop Nära att omställas i Värmland och en pilotbutik för Lilla Coop ”land” i Sverige. Tidigare har det endast funnits stadsbutiker.
Och I en tid där, tråkigt nog, många lanthandlare tvingas lägga ner, så känns det otroligt bra!

Bandklippningen och premiären för Lilla Coop den 17 juni 2017.

// Jenny

Dela:

Kommentera

18 − 6 =