Jag hade fel.

När jag bodde i Stockholm var jag säker på en sak – i Värmland fanns inga roliga jobb.

Tänk vad fel jag hade.

Efter 12 år i huvudstaden började det bli dags för familjen att flytta hem till Karlstad, men vad tusan skulle jag syssla med? Jag hade mitt drömjobb på SVT som webbprojektledare och någon sådan tjänst fanns inte att få någon annanstans; speciellt inte i Värmland.

Lösningen blev att starta en egen webbutik med barnartiklar. Finns det inga jobb får man skapa sig själv, tänkte jag. Någon succé blev den aldrig den där butiken, men jag blev åtminstone en erfarenhet rikare.

När jag sedan jobbade på en reklambyrå i stan fick vi i uppdrag av Karlstads kommun att göra en kampanj som upplyste om att det finns intressanta jobb i Karlstad. ”Mission impossible”, tänkte jag.

Tänk vad fel jag hade.

Idag har jag återigen ett drömjobb, som projektledare på digitala upplevelsebyrån Sticky Beat. Ett Torsbyföretag med kunder som Coca-Cola, H&M, Clas Ohlson, Liseberg, Friends och Arvid Nordquist. Idag gör vi appar, spel, webbplatser och digitala annonser, men har hela tiden örat mot marken och är extremt nyfikna på morgondagen. Den kompetens som finns bland mina kollegor får multinationella företag att vända sig till Värmland istället för Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2016 är året då VR – Virtual Reality – slår igenom på allvar. Då släpps produkter som Oculus Rift, PlayStation VR och HTC Vive. Redan idag finns Samsung Gear VR och Google Cardboard, där man med hjälp av en mobiltelefon kan uppleva en virtuell verklighet. VR kommer att förändra massor. Det kommer att ändra hur vi spelar spel, hur vi ser på film och deltar i möten. Tänk till exempel att kunna stå längst framme vid scenen när din favoritartist framträder, eller kliva in i ditt nya hus innan det är byggt. Tänk att kunna se en film om och om igen och hela tiden upptäcka nya saker eftersom det pågår en mängd olika dialoger och händelser beroende på var man tittar.

Vi på Sticky Beat håller för närvarande på att skapa en mobbningssimulator i VR, tillsammans med Friends, där man får prova på att vara mobbad. Ett oerhört spännande projekt som får premiär under våren.

Men det räcker naturligtvis inte att ett företag skapar VR-upplevelser i Värmland. Det borde vara många fler. Och säkert finns det många ute i landet som tänker precis som jag gjorde: ”I Värmland finns inga roliga jobb”. Hur ska vi kunna locka hit dem?

VR står som sagt för dörren och det finns ambitioner att Värmland ska vara en stark region inom detta område. Tillsammans med Innovation Park och Nordic Games startar vi på Sticky Beat projektet ”The Great Journey” under våren. Där kan alla som är intresserade av VR ingå i team som ska ta fram morgondagens VR-upplevelse. Här får man handledning, inspirationsföreläsningar, nya kontakter och inte minst erfarenheter och kunskaper inom ett område som är i sin linda och är oerhört spännande.

Projektet kan du läsa mer om på thegreatjourney.se

Så. Det finns roliga jobb i Värmland. Och om något år eller två finns det ännu fler.

På den punkten kommer jag inte ha fel.

Allt gott!
Henric

 

Dela:

Kommentera

femton − ett =