Handen på hjärtat – är du och Mikael intresserade av Värmland?

Till sommaren har vi bott här i Värmland i 24 år. Vad förde oss hit och vad fick oss att stanna? Värmlänningarna är en sak, naturen en andra, men det har fr a varit guld för våra barn att växa upp i Karlstad. Den äldsta lämnar i dagarna stan för plugg i Lund, men jag vet att han fått en trygg och bra start här uppe. Den yngre sonen tar studenten till våren och säger att Karlstad är stan han gillar bäst, och verkar inte ha bråttom bort. Så helt fel har vi alltså inte gjort när vi valde att flytta västerut på 90-talet och slå ner bopålarna här.

Som född och uppvuxen i Stockholm var man van vid att ständigt vara på sin vakt, men när jag kom hit rann det bara av. Minns särskilt när jag en av de första dagarna här tog en genväg på cykel och var nära att krocka i ett gathörn med en fotgängare. Tänkte direkt att nu får jag på skallen för det här, men nej, istället kom ett glad kommentar om att ”sånt där piggar upp” och saken var ur världen. Och så tycker jag faktiskt att det fortsatt att vara här. Det är varmt och vänligt för det mesta, och alla vet ju att det ordnar sig…..Visst kan den något otåliga och hetsiga stockholmskan i mig dyka upp ibland, men hon lugnar ganska snabbt ner sig igen i den oftast sköna och avspända omgivningen.

Min man och jag valde efter läkarstudier i Uppsala söka oss hit, först till Kristinehamn, och göra vår allmäntjänstgöring, AT. Vi togs emot på ett jättefint och välkomnande sätt av Maj-Lis Hällqvist, som då hade hand om läkarrekryteringen för landstinget. Jag visste sedan tidigare att Värmland hade ett rikt kulturarv och mycket att vara stolt över, och med stora Vänern i närheten fanns även möjligheten att komma ut på sjön på fritiden. Efter intervjuer fick jag ett samtal från Maj-Lis där hon frågade om min då blivande man och jag verkligen kunde tänka oss Värmland svarade jag direkt ja. Senare samma eftermiddag ringde hon tillbaka till honom och sa att vi båda var välkomna. Eftersom inga eller få mobiler fanns på den tiden fick jag veta det först när vi träffades på kvällen:

– Du kan börja sjunga på Ack Värmeland, sa Mikael

Vad gör vi där borta i skogen har vi frågat oss många gånger när vi varit hemifrån under de här åren, men alltid när vi kommer tillbaka blir det så självklart – det är lugnt, det är vackert, det är Värmland.

Dela:

1 kommentar

 1. An outstanding share! I have just forwarded this onto
  a co-worker who had been conducting a little research
  on this. And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I found
  it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about
  this topic here on your web page. Fotballdrakter Tilbud

Kommentera

20 − 16 =