Erfarenheten möter nyfikenheten

Jag vill skriva om inspiration. Hur får jag inspiration från andra? Så här tänker jag: Innan jag får något från någon annan måste jag ha gett något till någon annan.

Nu har jag tur för jag har samlat på mig erfarenheter under livet. Ett sätt jag använt är att jag sparat ett antal ordspråk eller små meningar. Både dem jag hittat på själv och dem som andra har sagt och som jag har gjort om lite för att få en liten knorr.

Ett exempel på hur jag knorrar till det är ordspråket: ”Har man tagit fan i båten får man ro honom i land!” Den har jag skruvat lite på så jag säger istället: ”Har man tagit far i båten får man roa honom ibland!” Så kan jag hålla på.

Jag använder mig att denna ”teknik” både som underhållare och som inspiratör till företag och organisationer.
Jag gör det för jag kombinerar erfarenhet med nyfikenhet.
Någon har sagt att hjärnan är lat och den vill helst göra det som den tidigare har gjort. Därför har många svårt med förändringar och nyheter. Men om man nu ”programmerar” hjärnan att det är bra med förändringar och nyheter då tror jag att hjärnan ändå kan få vara ”lat” eftersom den gör det den har gjort tidigare, nämligen att betrakta förändringar och nyheter som vanliga, dagliga händelser.

Nu har jag gått med i communityn Creative54 som verkar inom branschen Kommunikation/Information. Där samverkar jag med specialiserade företag som var och en har sina uppdrag/kunder, men där vi ser att vi tillsammans kan driva större och bättre uppdrag. Nu säger några att det där är väl inget nytt! Det är ju bara en form av ett nätverk. Visst, vill man se det snävt kan man hävda det. Men vi menar att vi har gått vidare och redovisar så transparent som möjligt vad vi gör, hur vi gör det och vilka vi samverkar med. Hela tiden är fokuset att det är kunden som väljer med vilka, och hur han vill samverka med oss. Vi gör det trots att flera medlemmar är i samma bransch. Dessutom är vi fortfarande separata företag.

När du nu läst så här långt undrar du säkert, ”Hur gör jag då?” ”Hur kan jag få inspiration?”
Tänk om jag hade de exakta svaren på det, då hade jag troligen haft en annan position i världen. Men mitt bästa tips är att lyssna till dig själv. Vilka minnen sparar du på? Vad signalerar du utåt? Vad kan jag ge till någon annan? Vad säger magkänslan?

Läs den lilla historien här och ställ dig frågan om du tänker som denne man?
Mannen åkte tåg och bestämde sig för att gå till bistrovagnen för lite kaffe. När han sedan skulle tillbaks till sin plats blev han förvirrad för han hade glömt vagns- och platsnummer. Biljetten låg kvar i jackfickan vid sittplatsen, så han bad konduktören om hjälp. -”Kan du beskriva hur det såg ut där du satt?” försökte konduktören. -”Ja, det var en stor sjö utanför fönstret!”, var svaret.
Om du tillhör dem som inte förstår att livet rusar förbi och du behöver hänga med då kan jag förstå att du blir omkörd av andra. Om du istället ser det komiska i berättelsen har du stora möjligheter att använda detta till att själv hitta alternativa lösningar på hur konduktören kan hjälpa passageraren.

Detta är ett exempel på hur jag, som ändå har uppnått pensionsålder, kan bidra med något till mina yngre kollegor. Samtidigt som jag själv utvecklas och får insyn i andra specialisters kompetenser.
Så nu kan ja snart leva upp till det jag sagt i många år. ”Jag är specialist på att vara allmän!”
När jag skojar till det brukar jag säga så här: ”Några är smala och djupa i sin kompetens, andra är breda och kan lite, om mycket. Jag har gått ett steg längre, jag kan inget om nästan allt!”

Det här passar också in i det jag vill kalla ”Berättarlandskapet Värmland”. För utan samverkan är man en eremit. Speciellt i dagens kommunikativa värld. Vi omges av sociala medier, information från när och fjärran. Vi vet snart inte vad som är sant och vad som är propaganda. Men hur mycket berättar vi från vår egen erfarenhetsbank? Hur sätter vi in nytt kapital på denna bank? Vet vi räntevillkoren för nyhetsflödet? Genom att umgås och prata ”IRL” (googla på detta om du inte vet vad det är!) ser vi om villkoren för informationen är trovärdiga. De flesta av oss har en ventil som anger om in- och utflödet kan stämma med verkligheten om vi bara använder magkänslan.
I Värmland är vi bra på att skapa berättelser.

Detta får bli slutorden från mig, så jag tackar för att jag fått chansen att skriva och delge er mina funderingar denna vecka. Vi hörs och vi ses hoppas jag. Att vi syns behöver jag inte påpeka för vi syns alla varje dag. Jag har i alla fall aldrig varit osynlig en enda dag. Hej Nu från Berättarlandskapet Värmland!

//Anders
ahautvecklaren@gmail.com

Dela:

6 kommentarer

 1. I blog quite often and I truly thank you for your content.
  This great article has really peaked my interest.
  I will take a note of your website and keep checking for new details about once
  a week. I subscribed to your Feed as well.

 2. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also
  do same in support of you.

 3. You’ve made some decent points there. I looked on the internet to find out
  more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 4. Appreciate this post. Let me try it out.

 5. altogether guest [url=http://viacheapusa.com/#]generic viaga sales[/url] literally profession without hole generic viagra sale
  hardly sensitive generic viaga sales literally kitchen http://viacheapusa.com/

Kommentera

tre × 2 =