En värmlandskupp på Kusten

Hej och välkomna till min bloggvecka!
Vi börjar utanför Värmland.

För ett år sedan hade jag lyckan att få arbeta med en dokumentär om 60-årsjubilerande Sven-Ingvars som sändes i TV4 den 2 januari i år. Under inspelningarna nämnde jag för bandets medgrundare Ingvar Karlsson att jag spenderade en del tid på Kusten. Vi säger så vi värmlänningar, inte Västkusten, utan helt enkelt ”Kusten”. Kommer man över Kilsbergen och mittåt i Sverige är det Västkusten och Östkusten. Jag gillar att vi håller oss till ”Kusten”.

Nåväl, Ingvar lyste upp. ”Sill, havskräfter, havet, de är gôtt”.
”Men då gör vi något åt det så du får komma ned”, sa jag till Ingvar, eftersom Ingvar är en av de trevligaste värmlänningar som finns.

Sagt och gjort. Den 15 juli sparkade vi i gång ett två-dagars-evenemang ”Allsång med Sven-Ingvars-tema”. För säkerhets skull kallade vi oss Sill-Ingvars så inga oklarheter skulle uppstå beträffande originalet (även om Ingvar är ett original i sig).

sillingvars

Men allsångs-satsningen var naturligtvis en en förklädnad. En trojansk häst, där vi likt grekerna under falsk flagg klev in till en intet ont anande befolkning, fast den här gången var det i Bohuslän. Första dagen hade vi för säkerhets skull även med oss Bengt Alsterlind som stormtrupp. Legendariska trumpetaren Buskas kom in och tutade, alltid bra med trumpeter när man går till attack.

Innan Ingvar hade hunnit dra iväg första ackordet, avslöjade vi planen för de hundratals allsångsentusiaster som hade samlats på restaurang Kylen.

”Hej och välkomna till vad ni tror är en allsångskväll med Sven-Ingvars-tema. Det är fel. Det vi nu genomför är ett fullfinansierat integrationsprojekt (integrationsprojekt låter bättre än övertagande) inför den planerade länssammanslagningen med Västra Götaland och Halland, där vi kommer att öka Värmlandsandelen i storregionen.”

För att visa vår goda vilja öppnade vi med ”Inbjudan till Bohuslän”, men sen körde vi Sven-Ingvars-låtar till örona blödde.

Det funkade även om inte riktigt alla fattade att vi var Sill-Ingvars, en värmländsk attackorkester. När vi spelat klart kom en dam fram och frågade: ”Är inte Sven-Erik med längre?”

Vi förklarade att Sven-Erik och riktiga Sven-Ingvars laddade för jubileumskonserten i Segmon 12-13 augusti och damen lät sig nöjas med det,

Så nu är det i princip bäddat och klart att Västra Götaland blir en del av Värmland. Visserligen har vi Halland kvar att integrera, men det får Alsterlind sköta själv från sitt sommarstationshus i Varberg. Det handlar ju mest om att bondkomikerna i Falkenberg plockar in lite Elis i Taserud och Per Gessle får väl gå i dialektkurs hos Sven-Erik Magnusson.

Med Värmland som ny storregion ända till Skånegränsen blir det ju riktigt trevligt. Hackkôrven och nävgröten kompletteras med hummer och räkor.

Och sen när man har varit ute och bilat i Europa räcker det med att man passerat Båstad för att kunna säga:

Ah, va gôtt å va hemme i Värmland igen!

Men detta blogginlägget skrivs inom de gamla länsgränserna, mitt i Värmland, i Öjervik, en av värmlandslitterturens viktigaste platser. Mer om det senare i veckan.

//Anders

Dela:

7 kommentarer

  1. Mycket fyndigt och trevligt

  2. Kanon ? i

  3. Tack!

  4. Pingback: Judi Online

Kommentera

fyra − tre =