En OK-macks nedgång och fall

Under vårvintern fick jag klart för mig att vår OK-mack i Storfors var nedläggningshotad. Efter flera års minusresultat såg inte ledning och styrelse några möjligheter att skjuta till mer pengar, eftersom hela OK Värmland haft ett svagt år 2014. Det var en stor överraskning för både mig och övriga storforsbor. Vi levde i tron att vår mack levde ett gott liv. Köerna till kassan var ofta långa.

I det läget fanns två förhållningssätt. Antingen konstatera faktum eller försöka förändra situationen.

Vi valde det senare.

Vid årsstämman valdes jag och tre andra personer till att ingå i det s k distriktsrådet. Vi fick till stånd ett möte med företagsledning och styrelseordförande. Kunde macken visa ett ”nollresultat” under perioden juni – oktober skulle det finnas möjligheter att behålla macken.

I vår strategi fanns två huvudpunkter. För det första ville vi få alla kommuninnevånare medvetna om situationen och för det andra locka fler bilister utefter riksväg 26 att stanna.
Ett stormöte lockade ca 200 personer. Vi informerade kommunledning och företagare. Vi fick ut information i tidningar, TV och radio. Vi satte upp informationstavlor vid alla infartsvägar till Storfors. Vi ville verkligen få storforsborna ”LokalLojala”.

I vår lilla kommun är bensinmacken en samlingspunkt och en viktig del i ett basutbud av service. Vi har förskola, skola, bank, systembolag, livsmedelsaffär. I den samlingen bör det också finnas en bensinmack.

Vi ville få medborgarna medvetna om att varje beslut vi tar påverkar vår kommuns möjlighet att överleva. Beslutar vi oss för att handla mat i Karlstad och samtidigt tanka bilen där måste vi också vara medvetna om att servicen i vår kommun försämras.

Nu har perioden juni – oktober passerat. Fem månader. Fyra av månaderna visade plusresultat. Vid årsskiftet finns inte den bemannade macken kvar. Automatstation blir det kvar.

Ett tråkigt beslut för Storfors men ett ännu tråkigare för Sverige.

Det är ett ytterligare tecken på den segregation som pågår i vårt samhälle. Vi kan se den inom skolan, bostadsområden men även stad – landsbygd.

Hur ska vi som fortfarande ser fördelar med landsbygden hejda utvecklingen?
Vi ska nog inte räkna med någon hjälp ”uppifrån”. Landsbygden är viktig ett halvår före varje val och när flyktingar ska fördelas över landets kommuner.

Vi måste klara det själva!
En förutsättning är då att vi alla som verkar i landsbygden tänker över vilka beslut vi tar i vardagen. Vi måste vara lojala mot den service vi har på hemorten och de företag som verkar i närområdet.

Fortsätter utvecklingen kommer inga kommuner med under 20.000 innevånare att existera inom några år. Då finns Karlstad kvar.

Är Karlstad Värmland?

Sven-Erik Rhen

Dela:

13 kommentarer

 1. Tråkigt detta! :/

 2. Det finns en möjlighet att engageras sig politiskt för landsbygden
  Gå med i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) , bilda en lokalavdelning i er kommun. Lpo växer fram överallt i Sverige, tillsammans kan vi förändra

  http://landsbygdspartiet.org/

  1. Tror du verkligen att vi kan påverka OKQ8 beslut om att stänga macken, bara genom att bli medlemmar i Landsbygdspartiet?? Dum dummare dummast är min kommentar till detta.

 3. Att storfors bruks samfällighet gjorde om dieseltappen till ok/q8 känns verkligen bortkastad med facit i hand för att macken skulle överleva när det slutar med att Ok Värmland jynnas å inte mackens överlevnad vårt företag tankar för 100000 i månaden . Hoppas nån kan driva den som gulfmack istället eller låt ok riva ner hela. Å nån satsar på en helt ny mack på norra industri området

 4. Tyvärr blev vi nog blåsta av OK Värmland från början. Har lite svårt att tro att både Svenska spel och
  Postnord bara har uppsägningstider på en månad. De var nog uppsagda långt innan vi fick beskedet om uppsägningen. Håller med Sven-Erik om att vi måste vara lojal mot de butiker som finns kvar i Storfors. Men jag kommer inte att vara lojal mot OK-Värmland kommer att bojkotta den i hela Värmland. Om alla slutar tanka på automatstationen så måste de till slut stänga den och då har vi möjlighet att få hit ett annat bolag. Tror det blir svårt att få hit ett annat bolag så länge det finns en automatstation kvar.

  1. Hej Torbjörn och övriga! Processen att skapa resultat i Storfors har pågått i flera år. När förlusten 2014 blev rekordstor kontaktades distriktsrådet, därefter startade ett fantastiskt arbete från många boende på orten, kommunen och många företag. Inte minst personalen gjorde en otrolig insats när det gällde att försöka skapa resultat. När styrelsen på sitt möte i November skulle fatta sitt beslut kunde det konstateras att tre av de fyra senaste månaderna visserligen skapat ett lite positivt resultat men totalt visade perioden ett svagt minus. Med tanke på hur hårt vi fått jobba för att skapa detta tillsammans med att vi trots alla insatser tappat 9% av kunderna under 2015 såg inte styrelsen att det fanns några möjligheter till fortsatt drift. Att detta beslut på något sätt skulle vara fattat i förväg är inte sant. Det har rakt igenom varit en transparent process där personal, kunder och distriktsråd varit involverade. Vi jobbar varje dag mycket hårt med att skapa resultat och service i glesbygd. Vi kommer nu att överföra många av våra tjänster och varor till Konsum Värmlands butik i Storfors. Naturligtvis kommer vi även i fortsättningen sälja drivmedel på orten.
   Du/ni är varmt välkomna att kontakta undertecknad om ni har några funderingar kring detta.
   Med vänliga hälsningar

   Stefan Särnehed, VD OK Värmland

 5. Det värsta är att ok vägrar att hyra ut åt nån som vill driva en servicebutik i lokalerna.

 6. Tyvärr så har ok värmlands styrelse blåst oss fullständig. Vi ställde upp betalade 10 öre mer per liter, än på andra ok mackar. Styrelsen tackar med att inte hålla vad dom lovat. Jag satt med i samma grupp som Sven -Erik, före han. Då sa dom att ok skall ha en bemannad stationen per kommun. Glöm det, ombyggnaden i karlstad blev väll för dyr. Då bryter vi löftet om en station på varje kommun. Själv ska jag riva med medlemskap i ok. Under somrarna tankar jag min buss upp till tre gånger om dagen ibland, nu kommer jag tanka i grann kommunen i stället på någon billigare tapp. Ej okq8

  1. Heja Leif
   Samma här kör mellan 3 till 4 tusen mil per år i jobbet ibland mer. Har alltid varit lojal mot macken och endast stödtankat några liter för ta mig hem och tanka upp bilen i gen. Känner mig så förbannat blåst. det säger sig själv att varken Postnord, Posten och ATG bara har en månads uppsägningstid. Men det kan vi nog ta reda på känner ju andar som är ATG ombud och inte till hör OKQ8. dessutom så började man iordningställa en plats på Konsum redan i oktober förstår ju nu att det är där postboxarna ska stå.
   Tycker dessutom att det högst olämpligt med en obemannad station mitt i ett villaområde.

 7. Det här inlägget förblir aktuellt för det fortsätter! Det här är ett stort problem och det måste folk börja inse. Alla kan inte flytta till Stockholm. Och att ställa upp på högre pris är egentligen totalt hutlöst. Att en sådan sak bara ska få förekomma!

Kommentera

11 + sexton =