En klok lokal satsning

Med jämna mellanrum kommer larmrapporter om att bankkontor är på väg att stängas på mindre orter här i Värmland. De vardagliga bankärendena ska skötas på nätet – mänsklig kontakt antas vara onödigt i framtiden – samtidigt som de större affärerna ska flyttas bort och hanteras centralt.
Så ska effektiviteten ökas, så ska pengar sparas.

Men jag tvivlar. Med den drucknes envishet hävdar jag att den lokala förankringen är livsviktig. Den ger stabilitet och ökar möjligheterna till bra affärer – såväl för banken som för kunden och orten. Tre vinnare, alltså.

Låt mig ta ett exempel, det handlar om mig själv och banken på en liten ort. Jag hade börjat etablera mig som företagare i mediebranschen i Värmland och fått en hint om att en tidning möjligtvis var till salu. Tidningen var stor och välrenommerad, men inte speciellt bra skött ekonomiskt. Ägarna hade fokus på annat håll och tidningen flöt vind för våg. Jag ville lägga ett bud och få till ett övertagande.

Det var egentligen bara ett problem. Det fordrades ganska stora pengar, pengar som jag inte hade.
Jag gick upp till den lokala banken på den lilla orten där jag bodde. Jag visade upp min affärsplan och mina ekonomiska kalkyler. Men jag var inte speciellt optimistisk, banker kan ju vara något besvärliga att ha att göra med …

Därför blev jag faktiskt en aning förvånad när bankchefen efter några dagar ringde med positiva besked:
– Vi vet ju vem du är, och vi vet vad du går för. Vi har förtroende för dig och vill hjälpa till i den här affären.
Detta blev början till en verksamhet som efter ett tag växt ordentligt och hade ett 60-tal personer på lönelistan. Jag tror inte den lokala banken klagade på affären, jag klagade inte och Värmland klagade säkert heller inte på de skatteintäkter som följde. Så visst var vi tre vinnare!

Hur hade det gått om jag i stället för att gå till bankkontoret med den lokala förankringen tvingats söka upp en fullständigt okänd människa i den centrala byråkratin? Jag hade självklart fått nej – och därmed hade vi inte fått något nytt företag till länet. Vilket hade betytt; inga nya arbetstillfällen, ingen bra affär för banken, ingen utveckling för mig varken som person eller företagare.. I stället för vinnare hade vi haft enbart förlorare.

Alltså – de kloka bankerna satsar lokalt!

Tack för denna veckan!
Bo Svensson

Dela:

1 kommentar

Kommentera

fyra × 2 =