Bättre ett rally i Värmland än ett värmländskt rally i Japan

Jag är uppväxt i Uddeholm ca en mil utanför Hagfors så man kan verkligen säga att jag är uppväxt med rallyt inpå knuten. Ända sedan jag var liten har rallyt varit ett stort event som engagerat många på orten. Jag har sett mina föräldrar, andras föräldrar, företag, organisationer mfl engagera sig varje år. Jag har på nära håll sett rallyts betydelse för lokala butiker, turism, hotell mm. Listan kan verkligen göras lång när det kommer till rallyts betydelse för de olika värmländska orterna.

Det är mäktigt när man tänker på att 200.000 personer kommer hit till Värmland för att se rallyt varje år. Det är nästa lika många som hela Värmlands län som samlas här under en vecka! Med dom siffrorna kan man börja tänka tanken på vad som krävs för att logistik, information och eventet i stort ska fungera för både publik och de olika teamen.

Dessutom följer över 100 miljoner personer eventet på distans. Säg det högt en gång. 100 miljoner. Det är faktiskt helt otroligt….

Rallyt som kört sedan 1950 med några få undantag genom åren är Sveriges största återkommande idrottsevenemang. Det är inte vilket rally som helst heller. Varje år intervjuas de stor rallystjärnorna inför tävlingen vad deras strategi är för året. De allra flesta säger: jag är glad om vi överlever det här.
Svenska rallyt bjuder på riktigt snabba sträckor, massor av publik och en tuff match till och med för de allra bästa. Och säg mig. Vart kan en person i klädd en björndräkt dansa polka med en Norrman mitt ute i skogen? Det är fest, glädje och det är helt magiskt!

Jag måste dock erkänna att det tog mig ett antal år innan jag faktiskt kom ut på en sträcka. När jag växte upp var rallyt mestadels för de mest inbitna rallyälskarna som kunde navigera i de snåriga skogarna, med några få publikfriare t.ex sprinten i Hagfors som var min första rallysträcka. Men de senaste åren har bussar förenklat transporten till de mest avlägsna sträckorna. Karlstad Kommun ordnar med en heldag i Torsby för Värmländsk företagare att uppleva rallyt. I Karlstad kan man numer se två specialsträckor på Färjestadstravet för dom som har svårt att ta sig ut på sträckorna. Rallyt är och har verkligen blivit för alla.

Men diskussionen kring rallyts överlevnad oroar många. De flesta kan nog hålla med om att det skulle vara en katastrof för Värmland och för Sverige om Svenska rallyt skulle flyttas till ett annat land. Just nu spekuleras det om Japan och Canada för att anordna VM tävling 2017-2019. Andra som tycker det motsatta anser jag inte har förstått tävlingens betydelse för Värmland och för Sverige.

I gårdagens artikel i Sportbladet ”Försvinner Svenska rallyt dör sporten” intervjuades de två värmländska WRC2 förarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand som både tävlar i årets Rally Sweden.

Fredrik menade att om rallyt försvinner ser det väldigt mörkt ut för sporten som kommer tappa både elit och bredd. Pontus förklarar också att rallyt är otroligt viktig för hela rallysporten i Sverige och är den enda gången på årets som sporten får uppmärksamhet.

Jag tror om du bara tänker någon sekund kan du komma på fler kända förare och event i och från Värmland. T.ex Höljes som slår publikrekord varje år, Kenny Bräck, Tina Thörner finns hur många som helst! Värmlands motorsport-tradition är otroligt utbrett och fortsätter växa i hela Värmland. Att vi har anordnat och varit en arena för rally sedan 1950 tror jag har en stor del i detta.

Årets rally har dock väckt många känslor.

Det är och har varit mildväder under en period i Värmland vilket inte är det ultimata underlaget för ett vinterrally. Det värmer dock i hjärtat när man hör frivilliga Värmlänningar stå redo att hjälpa till där man kan, t.ex med att vattna sträckor när temperaturen sjunker mot minus.

Jag tänker när jag väljer bilden till detta blogginlägget om den verkligen är rätt bild att ta. Den känns onekligen aktuell iaf. Förra året fick jag äran att dela ut årets WRC klocka från Certina till vinnare, Sébastien Ogier och Julien Ingrassia. I år är han i medierna världen över redan innan tävlingen ens börjat pga av vägarnas dåliga skick.

Det tråkiga för Sébastien är att rallyt klarar sig utan han. Men frågan är hur Värmland, Sverige och rallysporten klarar sig utan det årliga rallyt på lång sikt?

Ikväll är det äntligen invigning i Karlstad utan någon rallysträcka. Jag rekommenderar att åka och titta eller ta sig ut på någon av sträckorna under årets rally. Att känna in stämningen och känna in atmosfären när entusiaster från hela världen samlas i Värmland. Och när drönaren seglar förbi framför dig kan du tänka på de 100 miljoner som just nu följer rallyt och önskar dom vore där, i Värmland.

Så ta chansen och upplev Sveriges största idrottsevenemang för du kanske aldrig mer kommer att vara närmare igen….

/Cecilia Victoria Åslund

Dela:

1 kommentar

  1. Håller med. Jag är ingen rallyfantast men jag kommer från Hagfors och vet hur viktigt eventet är för min hembygd; en gång om året får vi vara i fokus och staden lever upp.
    Sedan tycker jag att centraliseringen till Karlstad skall brytas. Karlstad har så mycket annat att skylta med och behöver inte vara rallyts nav. Låt, t.ex., serviceplatsen återvända till Hagfors. Det finns ingen anledning till att bilarna skall åka från rallyskogarna till Karlstad för service.

Comments are closed.