Att skapa sig sitt drömjobb

Det finns säkert många som sitter just nu och längtar efter sitt drömjobb. Inte bara jobbet i sig utan även att det finns på den ort eller i den stad du faktiskt vill leva och bo i. Låter ganska otroligt va? Då ska jag berätta min resa, hur jag skapade mitt egna drömjobb i Värmland på rekordtid!

Cecilia Victoria Åslund heter jag och är uppvuxen i den lilla bruksorten Uddeholm där jag bodde i 16 år av mitt liv innan jag flyttade till Karlstad. Idag driver jag en egen konsultfirma sedan 3 år tillbaka där jag guidar företag i sociala medier.

Året var 2011 och jag fyllde 25 år. Jag hade jobbat som vice butikschef inom handeln i 6 år och var redo för en ny utmaning och framförallt ett nytt jobb.

Samma år hoppade jag på en YH utbildning i sälj och marknadsföring och var optimistisk för att nå mitt mål, nytt jobb efter examen. Men hur får man ett jobb idag? Jo, genom kontakter. Jag hade inga kontakter. Just här kunde detta blogginlägget ha tagit slut, men som tur var antog jag utmaningen!

En dag fick vi besök på skolan av en byrå som skulle prata om att använda Facebook på bästa sätt. Vi var väldigt ointresserade, Facebook för oss var väldigt privat och inte alls särskilt businessorienterat. Men det var något annat som väckte mitt intresse. När SJ kom på tal och hur de jobbade med strandsatta resenärer på Twitter, blir jag otroligt nyfiken hur företag kunde använda sociala medier som ett verktyg.

Strax därefter skapade jag ett Twitterkonto. Jag hade då fem följare och det blev ingen vidare succé. Men en dag när vi satt i ett grupparbete kring säljprocesser twittrade jag ut och frågade om någon hade något bra råd. Det hände absolut ingenting…..Men efter någon timme retweetade en av mina fem följare (en konsult på skolan) mitt inlägg vidare i sitt flöde. Tweeten uppmärksammades av Mattias Nord på Karlstad CCC och kontakten gav mig sedan min första praktikplats. Det var här jag förstod kraften med sociala medier och skapade en tydlig strategi.

Därefter startade jag en blogg. Dock satte Google stopp för att använda mitt namn Cecilia Åslund då det var hård konkurrens från en sopran och en beteendevetare i sökresultatet. Lösningen blev att plocka in mitt mellannamn,Victoria. Mitt namn skapades alltså för att sökoptimera mig själv på nätet. Kan tyckas oerhört nördigt för vem tusan som tänker på sånt?!

Sista steget var att skapa en LinkedIn-profil för att lägga upp mitt CV, lägga till kontakter och driva trafik till min blogg.

Strategin såg ut såhär:
Twitter för att skapa nätverk. LinkedIn för att underhålla nätverket och bloggen för att inspirera och ge tips och råd. Facebook, Twitter och LinkedIn använde jag då liksom nu för att driva trafik till bloggen.

Jag kan inte ljuga och säga att det räckte med detta för att nå mitt mål. Jag var oerhört aktiv! Flera timmar om dagen la jag på att göra blogginlägg där jag förklarade hur olika sociala medier fungerade, Twittrade och delade inlägg på LinkedIn. Efter ungefär ett år hade jag byggt upp ett otroligt stort nätverk samt marknadsfört mig själv. Jag hade dessutom stor kunskap kring hur olika sociala medier fungerade, hur man kunde använda sig av sociala medier som företag och framförallt hur man inte skulle göra. Det var det roligaste jag visste och ägnade mycket tid åt att läsa artiklar och hitta nya infallsvinklar.

För 3 år sedan började det bubbla rejält i Värmland. Behovet av att ta sociala medier ett steg längre och integrera den i sin övriga kommunikation växte oerhört fort. Just i detta tillfälle hade jag min LIA (Lärande i arbete), på en mediebyrå i Karlstad. Byråns kunder frågade hur man kunde använda sociala medier för att få kampanjer att nå längre och få större effekt.

Jag trodde knappt att det var sant när jag som 27 åring fick chansen att utbilda och coacha stora Värmländska företag i sociala medier. Jag hade ju inte ens tagit examen! Men med rätt tajming och en gigantisk portion passion samt hunger för att hela tiden vilja veta mer, gav mig min första kund innan jag ens tagit examen. Tre månader senare hade jag tillräckligt många kunder att jag kunde leva på att guida företag i sociala medier. Jag hade inte bara fått mitt drömjobb jag hade till och med skapat mitt egna drömjobb! Idag hjälper jag kunder i Värmland, Sverige och även internationella från mitt kontor i Karlstad. Vilket är ganska fantastiskt.

Dock hade mina föräldrar svårt att förstå i början vad jag gjorde på dagarna. Social media manager, Social media and inbound manager, Social media community manager, ja kärt barn har onekligen komplicerade namn nuförtiden….Idag är min 64 åriga pappa oerhört aktiv på Facebook, Instagram och Snapchat så han har i alla fall en bättre uppfattning idag vad det handlar om…

Jag har fått tagit del av flera fantastiska historier hur människor utnyttjat sociala medier till sin fördel. Träningsintresserad har blivit hela Sveriges träningguru och en föräldraledig mamma skapar ett Instagramkonto för sina tårtor som plötsligt sprider sig över hela världen! Båda bor och verkar i Värmland. Det är exempel bara i min vänskapskrets och du har säkert egna 🙂

Man behöver alltså inte jobba med sociala medier för att kunna utnyttja dess möjligheter. Man behöver inte flytta någonstans för att få sitt drömjobb. Man kan skapa det precis där man är och där man vill vara. Vilket är ditt drömjobb?

 

Tips! Vill du höra min och andra Värmländska unga företagare berätta om sin resa? Boka in 18 mars! http://dag.100graderkarlstad.se/session/frukostseminarium/

/Cecilia Victoria

Dela:

1 kommentar

Comments are closed.