Arvika – nyfiket inkluderande

Min make är född i Arvika och svärmor bor fortfarande kvar. Så även om vi bor i Karlstad så är det en god anledning att vistas en del i Arvika. Jag trivs och tycker om Arvika. Och om jag analyserar varför, så handlar det om att det Arvika jag känner har de delar som är viktiga för att skapa ett bra innovationsklimat, dvs att man är inkluderande, tolerant, nyfiken och att man tycker om ”olika”.

Arvika har en bra bredd i sin näringslivsstruktur och i sitt kulturella utbud. Arvika har en bred och varierad industri, många innovativa företag både nystartade och befintliga, ett bra tjänste- och serviceutbud och man har det kända Klässbols Linneväveri. Därtill har man det kulturella utbudet, där bl.a. Ingesunds musikhögskola, Rackenkonstnärerna och bildhuggaren Kristian Eriksson kan nämnas. Arvika har också ett levande centrum och en cafékultur. Vi vet att normerna skapas i det vi har runtomkring oss, i det som är normalt och accepterat. Ju mer olika delar som betecknas som normalt desto mer tolerant klimat alltså.

Jag kommer ihåg en lördag för många år sedan. Som alla lördagar så fikade svärmor på Nordells med sina väninnor i åttioårsåldern. Jag var ganska nyligen ingift i familjen och lyssnade intresserat. En av hennes väninnor började med ”snart kommer de”. En annan svarade ”ja, det blir så trevligt”. Det tog ett tag innan jag kände mig tvungen att fråga vad som var på gång, vilka skulle komma och vad som skulle hända? Då svarade svärmor och några av väninnorna i kör ”snart kommer de fina pojkarna och flickorna som ska på Arvika festivalen”. Och det är Arvika för mig, nyfikenheten, det positiva sinnelaget, stoltheten och acceptansen, och det är just därför jag tycker så mycket om Arvika.

/Anna

Foto: fotograf Emma C Eriksson

Dela:

2 kommentarer

  1. Håller inte med det enda Arvika kommun kan skyffla in pengar i är kulturdn

Kommentera

fem − 2 =