Agera nationellt och internationellt med hjälp av lokala resurser

Det var inte många som trodde att det skulle vara möjligt att producera LED-armaturer i Sverige och konkurrera med låglöneländer. Men jag hade gjort min analys. Jag var klar, bestämd, övertygad om att det skulle gå bra. Att företaget hade tillräcklig kunskap och kompetens inom halvledarteknik (LED är en halvledare).

För att lyckas krävs inte bara bra produkter utan också målmedvetenhet, energi och framför allt mod. Till skillnad från skogsindustrin och mjukvarubranschen har LED-industrin inga tidigare erfarenheter och kultur i länet att luta sig mot, utan vi har fått bygga vår framgång på egna krafter och egen kompetens. På så sätt har vi byggt upp en helt ny industri i en bransch som är ny för Värmland. Ändå har den kompetens som finns i länet varit viktig för utveckling och tillverkning av nya produkter, eftersom det är så många fördelar med närhet till samarbetspartners.

Sedan 1990 har jag samlat på mig stor erfarenhet av internationella affärer. Av denna erfarenhet har jag insett att det inte finns någon motsättning mellan lokalt och internationellt. Att vi producerar lokalt innebär att vi kommer närmare kunden och får större möjligheter att anpassa produkterna efter marknadens och kundens krav. Och ett producerande företag lever inte bara på sina kunder utan relationen till underleverantörerna är precis lika viktig. Helst väljer jag lokala leverantörer, av rent affärsmässiga skäl. Det blir lättare för oss att säkerställa kvaliteten, bygga en långsiktig affärsrelation och få flexibilitet i produktionen. Över en kopp kaffe kan man åstadkomma mycket.

Vad vi har gjort på Lumine LED har vi alltså gjort på affärsmässiga grunder. Men självklart är jag stolt över att vara med och utveckla den region där mina fyra barn är födda och uppväxta, Värmland med sin bedårande naturskönhet i alla årstider.

Hallå politiker, vakna! Det behövs producerande företag i Värmland, men många gånger har djärva småföretagare inte tagits på allvar. Jag hoppas att politiker börjar inse att högteknologi och producerande företag leder till en mer stabil och långsiktig tillväxt för regionen, en tillväxt som skapar nya jobb, ny kompetens och nya lokala underleverantörer.

Ska man jobba för sig själv eller ska man jobba tillsammans för att bidra med utveckling och hållbar tillväxt i Värmland? Jag tror att förutsättningarna att lyckas blir betydligt bättre om man jobbar tillsammans. Då är vi alla med och bidrar.

Hamid

Dela:

2 kommentarer

  1. Tack för ditt mod att satsa i Värmland!

    1. Uppskattar din kommentar.
      Det ger oss på Lumine ännu mer energi och kraft.

Kommentera

fem × 1 =